Dostlarım..
şu önümüzdeki günlerde enginarı sık sık sayfamıza konuk edeceğim..Enginar'dan yaptığım bahar iksirimin reçetesini verecektim. Lakin Ayten Hanımım az evvel öylesine enfes bir zeytinyağlısını pişirdi ki, sırayı kaptı.
.
Hepimiz enginarın zeytinyağlısını pişiririz..fakat bazısının rengi daha karamsı oluyor, kimisi bembeyaz oluyor..bunu daha makbul sayıyoruz. İşte o püfün sırrı:
Ayten Hanım usülü zeytinyağlı enginar
Büyükce bir mutfak kabına soğuk su doldurun. 2limonu ortadan kesin suyunu kabın içine sıkın, kabukları da içine atın.
1 yemek kaşığı unu suya ekleyip, şöyle bir karıştırın.
2 kg civarı enginarı ayıklayın, çok körpe kafaları sadece ortadan bölün, sapların da dış kabuklarını soyup, 3-4cm.lik çubuklar halinde ekleyin. Bütün malzemeyi su kabın içine atın.
Bol taze soğan, bol sarımsak, 5-6 adet ortadan bölünmüş..yağda, mutlaka zeytinyağında az kavurun, ilkin enginar saplarını ekleyin, çünkü daha sert oluyorlar, yarı pişkin kıvama gelince kafaları ekleyin. Tuz, 1 kesme şeker ekleyin..
Gelgelelim işin püfüne..Küçük tencereye ne bileyim yarım lt kadar su, içine 1 tatlı kaşığı kadar un ekleyin, ısıtın.
Kavrulan enginara azar azar bu sıvıdan ekleyin, bir kere de değil, çektikçe azar azar ekleyin.Yayvan tencere kullanın, kapağını kapatın.
Böylelikle rengi hem sapsarı oluyor, dibinde gereksiz combul combul sıvı kalmıyor ve de o azıcık un yemeğin hafif koyulaşmasını sağlıyor..
Pişince altını kapatın, kıyılmış dere otu pek yakışır..
Mmmhhhhh..nefis!
Not: Kardeşim Mutlu pişince içine bir kaç yumurta kırıyor ve karıştırıyor, Ege usülü bir çeşni oluyor..o zaman sıcak yemeli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder