Hellolardan bir demet

Yeşil ile mavinin buluştuğu cennet köyümüzden sizlere kocaman bir merhaba. Tüm güzellikler sizin olsun.

1 Mart 2013 Cuma

Hamur üşümesin, yüzü kurumasın

Memleketin çok değerli ekmek 'filozofu' biricik dostum Mehmet Ustam sağ olsun bugün geldi ve bize en leziz ekmekleri yapmasını öğretti. Hamurlar yoğruldu, ekmekler pişti, mis gibi koktu mutfak. Taze ekmeğin üzerine sürdük tereyağları, güneşli kış gününde demledik çaylarımızı..
Bu keyifli deneylerin bazısını sizinle paylaşmak isterim..
Artık küçük kasabalarda bile kuru bakliyat toptancısında çeşitli açık unlar bulmak mümkün. Yaş mayayı tüketemez iseniz buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz.

Mısır-Çavdar-Tam Buğday ekmeği
Ağır ve tok bir ekmek oldu, naylon streçte buzdolabında 2 hafta bozulmaz. Kızartınca nefis oluyor.

500 gr mısır unu
500 gr çavdar unu
500 gr tam buğday unu
180 gr süzme yoğurt
30   gr tuz
100 gr zeytinyağ
50   gr yaş maya
ılık su

unu çember yaptık, ortaya mayayı ufaladık, su ile karıştırıp üzerine un serptik. Bekledik, kabarmaya başladı 10-15 dak. sonra, diğer malzemeleri katıp, karıştırdık, yavaşca ılık su ekleyerek yoğurduk, pürüzsüz, hafif kabarcıklı hamur oluştu

15-20 dak yoğurduk, arada sohbet..
Memet Usta hamurun altına ve üstüne un serpti, beklemeye aldı
"Hamur üşümesin, yüzü kurumasın"dedi.
30 dak. mayalandı, hamur şişti.Yazın bekletme süresi daha kısa olur dedi
Hamurun bir kısmından ekmek, diğer kısımdan çörekler yaptık, üzerlerine susam-çörekotu-kekik...
kattık. Üzeri kurumasın diye mini fiskiye ile su serptik. Yumurta sarısı veya yağ da sürmek mümkün.Yüzeye bolca un da serpebilirsiniz.

Ekmek yüzeyi mutlaka bıçak veya makas ile şekillendirilmeli.


200 drc.de ısıtılmış fırında 50dak civarı pişirdik


Netice gördüğünüz gibi enfessssss!!











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder