Hellolardan bir demet

Yeşil ile mavinin buluştuğu cennet köyümüzden sizlere kocaman bir merhaba. Tüm güzellikler sizin olsun.

14 Eylül 2013 Cumartesi

Bozcaada'nın domates reçeli

Enfes bir renk cümbüşü, zarif bir tad

Yıllar önce bir Ada ziyaretimde bu reçel beni hayrete düşürmüştü. Alışkanlık oldu, yazın sonuna doğru uzun sivri domatesler pazara gelince mutlaka bir kaç kavanoz yaparım.
En soğuk, renksiz kış günlerinde kahvaltı sofrasına çıkarırım, herkesin yüzü şenlenir.
Mutlaka deneyin, ayrıca da küçük kavanozlarda şişelerseniz şahane bir hediye oluyor.

...Malzemeler...ve pratik Tarifi...

3 kg salçalık sivri domatesin üzerine kaynar su döküp, hemen soyun. Beyaz dibini kesip, içini boşaltın.
Tarifini daha önce verdiğim kireç suyu hazırlayın ( bakınız karpuz kabuğu reçeli).

Domatesleri 2-3 saat kireç kaymağı suyunda bekletip, ardından defalarca çok iyi yıkayın. Tek tek iyice sıkın, içinde su kalmasın.
3 lt su ve yaklaşık 2 kg şeker ile hazırladığınız koyu kıvamlı kaynar şerbete atın, bir taşım kaynadıktan sonra soyulmuş bir avuç badem ve bir kaç dal ıtır yaprağını ekleyin ve kıvamını buluncaya kadar kaynatın.
bademler kaynayınca kolayca soyuluyor
bademler bir taşım kaynıyor



domateslerin dibi ve içi boşaltılıp iyice sıkılıyor

kireç kaymağında dinlendirme
kireç suyu süzülüyor


badem ve ıtır hazır...

reçel kavanozlanmaya hazır

Sonuna doğru 6-7 topak eritilmiş limon tuzu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve sıcak sıcak kavanozlayın.
Kavavanozları soğuncaya kadar ters çevirin.

Dayanabilirseniz kışa kadar bekletin, sofranız şenlensin

En derin sevgilerimle
Müjde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder