Hellolardan bir demet

Yeşil ile mavinin buluştuğu cennet köyümüzden sizlere kocaman bir merhaba. Tüm güzellikler sizin olsun.

28 Ocak 2013 Pazartesi

Madam Lilian'ın limon reçeli

Narenciye kokulu bir pazar günü..sohbete hoş geldiniz,
limonların, portakalların, greyfurtların canlılığından kendimizi bütün gün alıkoyamadık. Rendeledik..doğradık..ayıkladık..baktım tek başıma yetişemiyorum otelin bütün mutfak ekibini organize ettim, çaya sohbete gelen dostları da mutfakta alıkoyduk.
Netice enfes..
İzmir'den sevgili Karin'in annesi Madam Lilian gelmiş geçmiş en güzel narenciye reçellerini yapar. İngiliz usulü, hafif jölemsi, az şekerli, cam gibi parlak.Ben bir türlü beceremezdim, benimkiler çok ağadalı, şerbet gibi olurdu. Bir kaç yıl önce en-öz-hakiki metodu öğrendim kendilerinden, buradan teşekkürlerimi bir öpücükle iletiyorum..

Madam Lilian'ın limon reçeli

2-3kg kalın kabuklu taze limonu yıkayın.                            
Kabuklarını rendeleyin. Boyuna 4e bölün ve zar inceliğinde üçgenler kesin. Biraz vakit alıyor. Çekirdekleri bir kapta toplayın ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin.

24 saat süresince aklınıza geldikçe suyunu değiştirin.
Mamulü tencereye aktarın ve örtecek kadar su ekleyin.
Yumuşayıncaya kadar pişirin, neredeyse dağılacak kıvama gelsin. Gerekirse su takviye edin. Mamul sulu olsun.Sakın dibi tutmasın.

Şimdi şekeri ekleyin. 1 ölçü kabı pişmiş mamule 3/4 şeker, ayrıca 1gündür suda bekleyen çekirdeklerin suyunu katın.
Minik bir tüyo: Çekirdekleri bir parça tülbente sarın ve fokurdayan reçelin içine atın.Çekirdek kesesini daha sonra atabilirsiniz. Bu işlem sonucu ortaya çıkan pektin sayesinde hafif bir pelteleşme sağlanır. Bu da işi bilenler nezdinde pek makbul sayılır.
                                                                         

Reçel kıvamını bulunca, rengi sap sarı, güneş gibi olacak, kavanozlamaya geçin. Sıcak-sıcağına kapakları kapatın ve ters çevirin. Garanti 2 sene dayanır. Jölemsi kıvam bir kaç gün içinde oluşur. Tülbent'teki çekirdek miktarına bağlı olarak daha akıcı veya katı olur.

Ustanın Notu;
tutti-frutti, yani karışık yapmak isterseniz şöyle bir meyve oranı önerebilirim.
1 Greyfurt
2 Portakal
3 Limon
İşlem aynı, suda bekletirken acılığını test edin, suda bekletme süresi belki biraz daha uzun olabilir. Kimisi hafif acı bir tadı da sever. Keyifinize kalmış.
Afiyet bol şeker olsun..
muj

















Otelimizin aşçısı İlknur, nefis limon reçeli hazırlaken...











Işte süper netice...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder