....Dileksiz bir insan var mıdır....
Muhteşem Anadolu'da yaşayan çok kültürlülükten o kadar iz kaldı ki günümüzde. Ex-koca kontenjanımdan çok şanslıyım, Ermeni ve Rum geleneklerinden bazılarını duydum, gördüm ve de uyguluyorum. Size aktaracağım çok keyifli bir Rum geleneği...
Bir zamanlar Fanarios isimli bir keşiş yaşarmış. Bu kadim münzevi azizlik mertebesine ulaşmış, lakin anası biraz 'oynakmış'. Oğluna saygısından dolayı tövbekar olmuş olmasına da, günahkar ruhunun arınması için insanlar yıllar içersinde bir gelenek oluşturmuşlar. Azizin günü her yıl 5. Ağustos'ta kutlanmakta. Bu vesile ile aşağıda tarifini vereceğim kek pişirilir, bir parçası yenilir, bir dilek tutulur ve kekin gerisi dağıtılır. Kekten yiyen herkes azizin günahkar anası için dua eder ve dilekte bulunur. Dilek tutarsa ertesi sene kek pişirilip, dağıtılır. Benim dileğim tutmuştu, şimdi her yıl geleneği uyguluyorum ve aynı dileğimi tekrarlıyorum...Sağ olsun Aziz Fanarios, beni kırmıyor...
Ayios Fanarios DİLEK KEKİ
Yapımı çook kolay.......
3 yumurta
250 gr şeker köpürünceye kadar çırpın
1 rakı bardak sıvı yağ
1 rakı bardak su veye süt ekleyin, çırpın
400- 450 gr un
2 paket kabartma tozu
1er limon ve portakal suyu ve kabuk rendesi
1 bardak minik kesilmiş kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
karanfil tozu, tarçın, zencefil (taze veya toz), muskat tozu...
tüm malzemeyi güzelce çırpın ve fırın kağıdı döşenmiş bor cama aktarın. 30- 40 dak. arası 180 drc'de pişirin, içi yumuşak kalsın.
Yapımı çook kolay.......
3 yumurta
250 gr şeker köpürünceye kadar çırpın
1 rakı bardak sıvı yağ
1 rakı bardak su veye süt ekleyin, çırpın
400- 450 gr un
2 paket kabartma tozu
1er limon ve portakal suyu ve kabuk rendesi
1 bardak minik kesilmiş kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
karanfil tozu, tarçın, zencefil (taze veya toz), muskat tozu...
tüm malzemeyi güzelce çırpın ve fırın kağıdı döşenmiş bor cama aktarın. 30- 40 dak. arası 180 drc'de pişirin, içi yumuşak kalsın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder