Şirince'nin Doğu tarafında Elemen isimli bir vadi var...toprağı kara ve yumuşacık, suyu bol, en leziz meyveler, özellikle şeftaliler orada olgunlaşır.
İşte orada bizim bir yerimiz var, ne zaman gitsem içim ayrı bir huzur ve enerji ile doluyor. Sağ olsun toprağın eski sahibi Mahmut Ağa, belki de Şirince'nin çoktan göçen Rumlar bir DUT FİDANI dikmişler..emeği geçen hepsine duacıyım...Geç olgulaşan cinsten, ama bereketi ile taa Ekim sonlarına kadar bizi kutsuyor.
Taktık bu sabah sepetleri kolumuza, erkenden, gün ağarırken...hem yedik, hem topladık. O kadar çok 'dutlu' reçetem var ki...başlayalım reçel ve şerbet ile.
Ekşi Kara Dut reçeli
1,5 kilo dut
2 su bardak şeker
Dutları yıkayıp, üzerine şeker serpiyorum. Bir- iki saat bekletip, orta ateşte kıvamlanıncaya kadar pişiriyorum. Sonuna doğru içine 2-3 parça eritilmiş limon tuzu ve 3 topak hakiki çam sakızı atıyorum.
1-Daha sıcakken tercihen küçük kavanozlara dolduruyorum ve kapağı sıkıca kapatıp ters çeviriyorum. Eşe dosta giderken şahane hediye oluyor.
2-Ola ki reçel koyulaşmıyorsa, meyveler de git gide pelteleşiyorsa, reçeli bir tepsiye döküyorum ve bahçenin en güneş alan köşesinde 2 gün kadar güneşte 'çektiriyorum'. Üzerine bir tülbent koymakta fayda var, sineklere karşı. Bazı reçel ustaları üzerine bir cam yerleştirip, koyulaşmayı sağlıyorlar, bu yöntemi gördüm, kendim uygulamadım.
Ekşi Kara Dut şurubu
1 kase dut
azıcık su
Hazır başlamışken, hızını alamayanlar için bir de nefis Dut şurubu....
Dutları, tencerenin kapağını da örtüp, orta ateşte kaynatıyorum. İyice sulanınca kevgirden geçiriyorum. Miktarı ölçüyorum. Dutun ekşilik durumuna göre aşağı yukarı eşit miktarda şeker ekleyip kaynatıyorum, Şurup kıvamına gelince bir şişeye dolduruyorum. Kış boyunca muhallebinin, sade dondurmanın üstünü nefis bir tat ve renkle taçlandırıyor.
P.S. sanırım bizim nefis dut şehirde iyi manavlarda bulunur. Yoksa bize gelin, elinize bir sepet veririz, istediğiniz kadar toplayın. Bereketi hepimize yeter...
Araştırdım, bizim dutlar afrodizyakmış...bilginize sunulur...yemek sonrası için çook özel bir tatlı geliştirip, sizlerle paylaşıyorum, en kısa zamanda....
Müjde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder