Hellolardan bir demet

Yeşil ile mavinin buluştuğu cennet köyümüzden sizlere kocaman bir merhaba. Tüm güzellikler sizin olsun.

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Çöpten reçel

Itırlı Karpuz Kabuğu reçelini tattınız mı?

Geçmiş zaman tariflerine oldum olası bir düşkünlüğüm vardır. Yıllar önce bu reçeli bana kim öğretmişti, unuttum gitti..

Bu tarifle beraber sizlere bazı mamüllerin kirece yatırılmasını anlatmak istiyorum. Bilmeyen için biraz tuhaf bir mutfak işlemi gibi görülse de, aslında çok basit. Burada amaç yumuşak dokulu meyveleri sertleştirmek, kıtır kıtır bir kıvama getirmek. Benzer şekilde domates reçeli de yaparız. Zamanı gelince anlatırım.

Bahçedeki depoda kapaklı bir plastik kovada her daim sulandırılmış tertemiz kireç kaymağı bulunduruyorum. Yeriniz dar ise Paşabahçe cam kavanozunda tezgah altında da saklayabilirsiniz, asla bozulmaz, yeter ki üzerini örtecek kadar su olsun.
Bir dolu çorba kaşığı kireci plastik leğene alın ve azar azar su ekleyin, karıştırın ki topak kalmasın.4 lt civarı su ile doldurun ve bir kaç saat kıpırdatmadan bekletin. Kireç dibe oturacak. Üstündeki suyu dikkatlice başka bir kaba aktarın, içeriğindeki azıcık kireç meyveleri sertleştirmek için yeterli olacak.

Etli bir karpuzun kabuklarının yeşil kısmını soyun ve orta boy lokum taneleri büyüklüğünde doğrayın.
2 saat kadar süzülmüş kireç suyuna yatırın, ardından bol su ile yıkayın ve süzün.
1 ölçü karpuz kabuğuna  ½ölçü şeker ekleyin ve pişirin. Yarım saat sonra karpuz taneleri şeffaflaşmaya başlar, 1-2 dal ıtır ekleyin. Mis gibi kokusunu verecektir.

Reçelin doğru kıvamını nasıl anlarsınız?
Minik bir porselen tabağa birazcık şuruptan damlatın, parmağınız ile yayılan damlanın içinden geçin, oluşturduğunuz iz kalırsa, pişirme işlemi tamamdır. Aksi takdirde bir kaç dakika daha pişirin.
Sona doğru 1limon suyu ekleyin, hafif ekşilik bu reçele yakışıyor.
Görüntüsü nefis.. reçelden ziyade şekerleme gibi..son derece sükseli bir misafir ikramı..

Reçellerinizi mümkün olduğu kadar az şekerle pişirin, meyvenin tadı daha yoğun ortaya çıksın. Kaynatma işlemi biter bitmez kavanozlara aktarıyorum, hiç soğutmadan. Önceden kullanılmamış kapakları sıkıca kapatıp, kavanozları ters çeviriyorum. Rahat 2 sene bozulmadan saklamak mümkün.




Küçük son tavsiyem:  minik boy kavanoz çok pratik oluyor, arkadaşlar için karakter bir hediye..

Reçelleriniz cam gibi parlak, hane halkınız iştahlı olsun!
Sevgilerimle kalın
Müjde




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder